Når man starter sin første bedrift må man tenke etter hvordan man ønsker å gjøre det. Det finnes forskjellige former for hvordan en bedrift kan se ut og det finnes ulike modeller for hvordan man samarbeider med andre. Valget av selskapsform sier også noe om hva man får som resultat. Skatt er ofte ett eksempel, og kan være et godt signal. Må man betale mye skatt betyr det at man har tjent mye penger. Formen på selskapet har innvirkning på for eksempel skatt. Det finnes tre former som er mer vanlige enn andre, og disse tre formene summeres her:
Aksjeselskap (AS)
Et AS er et selskap hvor man putter inn aksjekapital som eiere. Det er kun aksjekapitalen som er utsatt. Man som eier er beskyttet mot folk som driver handel med selskapet. Det er derfor man ser at så mange bruker AS, nettopp for å beskytte seg mot ansvar utover det man har lagt i aksjekapitalen. Går det dårlig med selskapet og man til slutt ikke har noe mer penger har man brukt opp aksjekapitalen. Er det fortsatt flere regninger må man gi seg og legge ned selskapet hvis man ikke får noe mer penger. Da har investorene tapt kapitalen.
Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)
NUF er en selskapsform som er mer og mer vanlig i Norge. NUF er et norsk selskap som er registert i utlandet. Det er med andre ord et AS som opererer på vegne av norske aktører utenfor landets grenser. NUF krever ingen egenkapital, mens AS krever 30.000. Det er egentlig ikke så interessant med NUF lengr,e da AS krevde mer egenkapital før. NUF er derfor ikke noe man trenger å se på dersom man da ikke ønsker å drive med skattekrumspring i andre land.
Enkeltpersonsforetak (ENK)
ENK er en form som mange bruker. Under et enkeltmannsforetak er man ikke adskilt fra selskapet på samme måte som i et AS, men man driver forretninger under sitt eget navn og gjør opp skatten som om man har tjent pengene personlig. Man betaler ikke selskapsskatt, men personskatt av fortjenesten sin. Dette er på mange måter en veldig enkel måte å gjøre forretninger på, da man selv kan styre regnskap og annet på en veldig enkel måte.
Det er gjerne størrelse på selskapet som avgjør hva man velger.